Pigment

Pigmentvlekken

Ineens zijn ze er, horen wij vaak in de praktijk zeggen. Pigmentvlekken in mijn gezicht, maar ook op mijn handen, zo jammer. Is daar iets aan te doen?

Het klopt. Pigmentvlekken zijn vaak ineens zichtbaar. Uiteraard zitten ze er al (veel) langer, maar bevinden zich deze nog dieper in de huid. Pigment is voor de huid heel belangrijk, omdat deze de huid beschermt tegen de UV-straling. Pigment wordt gevormd in cellen van de onderste laag van de opperhuid (stratum cylindricum ofwel de basaalcellenlaag) t.w. melanocyten. Deze melanocyten bevatten kleurloze eiwitkorreltjes (melanogeen) die onder invloed van UV licht in melanine veranderen. Bepaalde externe en/of interen invloeden kunnen er voor zorgen dat de huid pigmentgevoeliger wordt, waardoor er pigmentstoornissen kunnen ontstaan. Hierbij kun je denken aan o.a. hormonen, medicijnen en teveel aan zonlicht. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Indien er teveel pigment aanwezig is, spreken we van Hyperpigmentatie. Enkele bekenden voorbeelden hiervan zijn Lentigo (onstaan door zonschade ) en Melasma (onstaat door hormonen)

Behandeling
Pigmentvlekken zijn over het algemeen goed te behandelen. Dit kan zowel met HF (thermo-coagulatie) als met lasertherapie gedaan worden. Het thermo-coagulatie maakt gebruik van trillingen met zeer hoge frequentie, die een warmte-effect veroorzaken. De pigmentvlek wordt middels een naald door het warmte-effect weggeschrapt. Doordat er alleen plaatselijk wordt behandeld, namelijk op de plek waar de huidaandoening zich bevindt, wordt het omliggende huidgebied niet mee behandeld en dus ook niet aangetast. Er ontstaat een klein korstje op het behandelde gebied, wat er na enkele dagen afvalt, waarna er dan een lichtroze huid ontstaat. De huid kleurt vervolgens vanzelf weer in de natuurlijke huidskleur. In bijbehorend filmpje zie je hoe wij deze behandeling in de praktijk toepassen.

Voor intensivere behandelingen werken we met een speciale pigmentlaser. Een laserbundel wordt door de huid heen gepulst, waardoor het pigment wordt verhit en uiteenvalt. Het verpulverde pigment zal door het lichaam op een natuurlijk manier worden opgenomen. Afhankelijk van de mate van het pigment, worden het verwachte aantal behandelingen bepaald. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 behandelingen gebruikelijk met een interval van 4-6 weken. Na de behandeling kan er een korstje of een lichte schilfering ontstaan. Dit geneest na een paar dagen. Het is zowel minimaal 4 weken voor als na de behandeling heel belangrijk om de huid niet met UV in aanraking te laten komen.


Nu het voorjaar weer officieel is begonnen, is het belangrijk om de huid te beschermen tegen (overmatig) zonlicht. Pigmentschade ontstaat vaak in loop van een aantal jaren en kent haar oorsprong meestal in de jeugdjaren. Zorg dus altijd voor voldoende bescherming, ook als je de zon niet ziet schijnen. Geniet van de zon, maar met mate.

Contact

Wilt u een afspraak maken of heeft u een specifieke vraag? Bel ons direct op 0297 273 121, e-mail ons naar info@perine.nl of vul onderstaand contactformulier in, dan zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Bericht*
Niet leesbaar? Verander tekst